Skip to content Skip to footer

Бъдещето на прецизното земеделие: Разгледайте иновациите в демонстрационните центрове на АгроХъб.БГ

В сърцето на Южен централен регион на България се намира център на земеделски иновации – АгроХъб.БГ, Европейският цифров иновационен хъб /ЕЦИХ/ за земеделие. В основата на нашата визия е прецизното земеделие, където автоматизацията, оптимизирането на ресурсите и интелигентната агрономия са пресечната точка, в която земеделието на бъдещето се случва още днес.

Силата на прецизното земеделие
С фокус върху прецизното земеделие, АгроХъб.БГ създава мрежа за сътрудничество между земеделския сектор, професионалистите в цифровите технологии и учените. Този консорциум включва разнообразни профили и опит, обединени от споделената визия за модерен, устойчив и цифров хранително-вкусов сектор. Силата на прецизното земеделие се крие в способността му да автоматизира процесите, да оптимизира ресурсите и да въвежда интелигентни агрономически практики, превръщайки бъдещето на селското стопанство в реалност днес. Чрез прецизното земеделие фермерите могат да възприемат/ използват иновативни технологии, за да постигнат по-голяма ефективност, устойчивост и рентабилност в своите операции.

Представяме ви Демо центровете на AgroHub.BG: „Тествай преди да инвестираш“
Една от забележителните инициативи на АгроХъб.БГ е изграждането на технологична инфраструктура в цяла България – Демо центровете. Състои се от 16 демонстрационни точки, тези центрове служат като витрини за използването на иновативни комплексни технологични решения за прецизно земеделие. Разнообразният набор от демонстрационни точки включва 3 научни точки, 3 лозя, 3 оранжерии и 7 открити полета, предлагащи цялостно изследване на прецизното земеделие при различни култури, почви и климат.

Демонстрационните центрове предоставят на фермерите възможност да тестват и изпитат различни приложения и конфигурации на авангардни технологии. Чрез сравняване на тези решения фермерите могат да идентифицират това, което най-добре отговаря на техните уникални бизнес нужди и стремежи.

“Създаваме мрежа от 16 демо точки в научни центрове и реални стопанства, за да улесним достъпа до технологични решения за прецизно земеделие. В Демо мрежата ще откриете практически приложими технологии и услуги от АгроХъб.БГ, които ще ви помогнат да внедрите успешно дигиталните технологии във вашето стопанство.” – каза Светлана Боянова, ръководител на АгроХъб.БГ и проект AgroDigiRise.

Подкрепа на фермерите през технологичен напредък
Демо центровете на АгроХъб.БГ са не просто пунктове за обикновени демонстрации, а дават нови възможности на фермерите чрез ценен технически опит и данни. Докато посетителите изследват и експериментират с иновативни технологични решения, те придобиват представа за дигиталната зрялост на своите ферми и биват насърчавани да инвестират в трансформиращи технологии.

Освен това фермерите, посещаващи Демо центровете, получават експертни съвети и персонализирани планове за внедряване на технологична модернизация. Тази практическа поддръжка им помага да интегрират безпроблемно технологичния напредък в своите земеделски практики, като увеличат максимално производителността и устойчивостта.

Национален демо център в Пловдив
Националният демо център в ИЗК “Марица”в Пловдив е първият по рода си, който олицетворява бъдещето на селското стопанство с комплексни технологични решения, съобразени със специфичните нужди на българския земеделски сектор. Този център служи като доказателство за забележителните технологични решения, разработени и внедрени от български технологични компании, партньори в ЕЦИХ АгроХъб.БГ. Тези решения не само могат да се похвалят с конкурентоспособност, но също така са получили признания за иновации и практики на зелена икономика, привличайки интереса на инвеститори от близо и далеч.

Към единна платформа за прецизно земеделие
Работейки заедно, технологичните партньори в АгроХъб.БГ интегрират своите решения в единна платформа за прецизно земеделие. Този интегриран продукт може да бъде стриктно тестван при различни условия и нужди на фермата, което води до непрекъснато подобрение и допълване на изследователските постижения, демонстрирани в демо-научни точки. В крайна сметка, интегрираният продукт ще се предлага в цялата мрежа на ЕЦИХ, задвижвайки иновациите в прецизното земеделие в цяла България и Европа.

Офис София

гр. София 1606
ул. Дамян Груев 1, ет.6

Офис Пловдив

гр. Пловдив 4023
ул. Г. Данчов № 30, ет.8

Последвай ни

„Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.“

AgroHub.BG © Всички права запазени. Изработка: VBrand Visuals